zondag 1 april 2018

Ouderen activiteit IVN De Bilt e.o. (15 januari 2017)

Tijdens de najaarsbijeenkomst van IVN de Bilt e.o. van 11 november 2017 in het sfeervolle Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven, hadden we met een aantal enthousiaste IVNers vruchtbare brainstormsessies. Een aantal extra activiteiten voor 2018, het jaar waarin we ons 50 jarig bestaan vieren, stonden hierbij centraal. Eén ervan was de wens om iets voor de doelgroep ouderen te organiseren. Een groepje bestaande uit Joke Kamphuis, Rob Timmer, Ina van den Berge en Irma Manuputy maakten daarvoor een eerste aanzet. Op een later moment is deze aanzet verder uitgewerkt en zo is onze eerste “Grijs, Groen & Gelukkig activiteit’’ voor De Bremhorst in Bilthoven tot stand gekomen.
Met het project Grijs, Groen & Gelukkig, bezorgen al verschillende afdelingen van het IVN door heel Nederland, ouderen een gelukkige dag door hun de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Met hulp van zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers laten ze ouderen genieten van natuurbeleving, beweging en buitenlucht. Hiervoor zijn speciale natuurkoffers ontwikkeld, die kunnen als basis/uitgangspunt gebruikt worden.
Bij een aantal leden van IVN De Bilt e.o. is er een grote wens om ook voor de ouderen in De Bilt deze ‘’groene uitjes’’ te kunnen organiseren. Een mogelijkheid voor onze ouderen om, eventueel ook zonder de deur uit te hoeven, de natuur te kunnen blijven beleven. Met de natuur naar binnen!
Na een zorgvuldige voorbereiding en in goed contact met de activiteitenleidster daar, verzorgden we onze eerste ouderen natuuractiviteit in woon-en zorgcentrum De Bremhorst te Bilthoven. Ons streven is om daar dit jaar vier natuuractiviteiten te organiseren met als thema’s Winter, Voorjaar, Zomer en Herfst. Op 15 januari zijn we dus met het thema Winter aan de slag gegaan en zaten er 14 nieuwsgierige ouderen aan onze ‘’ voor alle zintuigen uitdagende Wintertafel’’.
De tafel was beladen met wintergerelateerde voorwerpen, zoals oude schaatsen, mutsen, wanten en schapenwol, oude schoolprentjes, wintertakken en winterfoto’s, mossen, wintergroenten en specerijen.


Aan de hand van al die voorwerpen kwam er een geanimeerd gesprek op gang, vol herinneringen aan een vroeger leven. Alles ging van hand tot hand; er werd gevoeld en geroken, en tenslotte nog geproefd van een bakje, door Ina zelfgemaakte, stoofpeertjes. Een voorgelezen winterverhaaltje over het sneeuwklokje en een door iedereen meegezongen winterliedje maakten het extra sfeervol.
Dat de natuur een goede invloed heeft, door iedereen herkend wordt en uitnodigt tot sociaal contact hebben we zeker ervaren.De ouderen waren enthousiast en genoten, de tijd vloog om en we moesten beloven nog eens terug te komen. Dat gaan we zeker doen, waarbij we hopen dat we in de zomer ook een buitenactiviteit kunnen organiseren. Ideeën te over…… We hopen ons enthousiasme op den duur over te kunnen brengen binnen onze IVN afdeling. Want voor deze activiteit geld echt letterlijk en figuurlijk: ‘’Hoe meer ZIELEN, hoe meer vreugd’’.
Ons moto; Samen gaat het ook pas echt werken!
Met een prikkelende natuurgroet namens Joke, Rob en Ina   

Irma Manuputy, natuurgids in opleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Midzomeravondwandeling (24 juni 2022)

Het persbericht was niet geplaatst in De Vierklank en zo kwam het dat we maar met negen deelnemers om 21:00 uur begonnen aan onze avondwande...